Διαγωνισμός Χαϊκού


Διαγωνισμός Χαϊκού


Προσοχή!


Το Χαϊκού είναι μια εικόνα απλή. Η εικόνα αυτή μου προξένησε την προσοχή, μου έδωσε ένα ερέθισμα, τη συνδύασα με αυτό το ερέθισμα και έφτιαξα την περίληψη, ένα χαϊκού. Τα χαϊκού δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη βαθιά μελαγχολική ή δραματική διάθεση, τον πόνο της ρομαντικής ποίησης. Δεν είναι βαρύγδουπα, δεν είναι ακατανόητα, δεν κρύβουν βαθιές φιλοσοφίες, ενοχές, σαδισμούς ή διογκωμένα συναισθήματα πάθους. Τα χαϊκού είναι το απαύγασμα της ιαπωνικής απλότητας.

Κανόνες του Διαγωνισμού


1. Οι συμμετέχοντες καλούνται να γράψουν ένα και μοναδικό χαϊκού που θα σχετίζεται με κάποια εποχή του χρόνου. Αυτό στα χαϊκού συνήθως φαίνεται μέσα από μια λέξη, για παράδειγμα η βροχή παραπέμπει στο φθινόπωρο, ή κάποιο λουλούδι στην άνοιξη, ένα φρούτο, ένα αντικείμενο ακόμα, ή μια αίσθηση (π.χ. κρύο) που θα παραπέμψει τον αναγνώστη σε εκείνη την εποχή.


2. Το χαϊκού θα πρέπει να τηρεί το παραδοσιακό μέτρο, δηλαδή πέντε συλλαβές ο πρώτος στίχος, επτά ο δεύτερος και πέντε ο τρίτος.


π.χ. κι ο γείτονας (5)

τι κάνει βυθισμένος (7)

στο χθινόπωρο (5)


3. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να στείλουν τα χαϊκού τους, στην ελληνική γλώσσα, στη διεύθυνση greekhaiku@gmail.com, μέχρι τις 20 Μαρτίου 2016.


4. Θα επιλεγούν τρία νικητήρια, με βάση τα κριτήρια που περιγράφονται αναλυτικά παραπάνω.


5. Οι νικητές θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


5. Οι τρεις που θα διακριθούν, θα κερδίσουν μια προσεγμένη μετάφραση των χαϊκού τους στην Ιαπωνική, και μια αναλυτική επεξήγηση της μετάφρασης, με ιδεογράμματα αλλά και φωνητική γραφή.


7. Και τα τρία ποιήματα θα δημοσιευθούν με ξεχωριστές αναρτήσεις στη σελίδα μου στο Facebook συνοδεία μιας εικόνας που θα επιλέξουν οι νικητές εφόσον το επιθυμούν.


8. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ως απάντηση στις συμμετοχές τους και ένα ιδεόγραμμα με το συναίσθημα που μου προκάλεσε το ποίημα τους, τη μετάφραση του ιδεογράμματος και την προφορά του εκτός αν ο αριθμός των συμμετοχών καταστήσει κάτι τέτοιο απαγορευτικό.


みんなさん   がんばって!

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

FOLLOW ME

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • c-youtube

© 2023 by Samanta Jonse. Proudly created with Wix.com