Βιογραφικό Μαρίας Κολοβού Ρουμελιώτη

Η Μαρία Κολοβού – Ρουμελιώτη γεννήθηκε στη Βουλιαγμένη Ηλείας όπου  έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια.

Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών έφυγε απ’ τη γενέτειρά  της κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Πάτρα όπου σπούδασε, παντρεύτηκε και δημιούργησε τη δική της οικογένεια.

Εργάστηκε για είκοσι τρία χρόνια στον τομέα της Υγείας  ως Νοσηλεύτρια σε μονάδα νεογνών.

Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών τέκνων.

Απ’ τη νεανική της ηλικία ασχολείται με τη ζωγραφική και τη συγγραφή. Έχει παρακολουθήσει ανελλιπώς τέσσερα χρόνια μαθήματα σχεδίου και χρώματος σε ιδιωτικά καλλιτεχνικά εργαστήρια με δασκάλους τον αείμνηστο γλύπτη και ζωγράφο Χαράλαμπο Θεμιστοκλέους, τον Κλεομένη Κωστόπουλο και τη Δήμητρα Βαγενά.  Έχει μελετήσει Παιδική Ψυχολογία και Ιστορία της Τέχνης.

Είναι  ενεργό  μέλος λογοτεχνικών περιοδικών, της Διεθνής Εταιρείας  Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών, της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας, του Ελληνο-Αυστραλιανού Συνδέσμου Μελβούρνης, των Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας και  του Φυσιολατρικού Συλλόγου Πατρών.

Δείγματα συγγραφικού και εικαστικού της έργου δημοσιεύονται στο προσωπικό της ιστολόγιο:

«ΑΔΥΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» http://mariakolovouroumelioti.blogspot.gr/ ,σε λογοτεχνικά περιοδικά και στο διαδίκτυο.

Έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις του Φυσιολατρικού Συλλόγου Πατρών,   σε εκθέσεις Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων στα Δημοτικά Λουτρά και σε υπαίθριους χώρους  καθώς και σε εκθέσεις του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών. 

Η πρώτη ατομική έκθεση της έγινε τον Ιούνιο του 2012  στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης Πατρών με θέμα: «Διαδρομές ψυχής, χρόνος και ζωή», αγγίζοντας με τα εικαστικά της έργα τον Πατραϊκό φιλότεχνο κόσμο.

Έχει  λάβει  μέρος σε  Πανελλήνιους  Λογοτεχνικούς  Διαγωνισμούς  καθώς  και  σε διαγωνισμούς  ζωγραφικής όπου λογοτεχνικά και εικαστικά της έργα έχουν πάρει τιμητικές διακρίσεις, επαίνους, μετάλλια και βραβεία.

 

Οι σημαντικότερες από τις διακρίσεις της:

 

 • Α΄ Πρώτο Βραβείο Διηγήματος στον 2ο Διαγωνισμό Διηγήματος του περιοδικού λόγου και τέχνης «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ο Θεσσαλός» με το κοινωνικοπολιτικό διήγημά της: «Ζητείται νεανική ελπίς!»,2011

 • Α΄ Έπαινος για το ποίημα: «Παρήγορα λόγια», από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών, 2011.

 • Α΄ Πρώτο Βραβείο για την εικαστική της δημιουργία: «Μητρική επαφή» από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών, 2011.

 • Γ΄ Βραβείο Διηγήματος στον 3ον Διαγωνισμό Διηγήματος του περιοδικού λόγου και τέχνης «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ο Θεσσαλός» με θέμα: «Σύγχρονη νεοελληνική κοινωνία πραγματικότητα στις αρχές του 21ου αιώνα»για το έργο της: «Ο θούριος ενός αδόκιμου ποιητή», 2012.

 • Β΄ Δεύτερο Βραβείο Ποίησης από το Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου για τη συμμετοχή τηςμε το Ποίημα: «Ήρωας ηθικής!!!» στο Διαγωνισμό με θέμα:«Προσφυγιά», 2012.

 •  

 • Έπαινος για το Θεατρικό της έργο: «Στο φως των αστεριών» από τον Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» στον 91ο Καλοκαιρίνειο Θεατρικό Διαγωνισμό του συλλόγου, 2012.

 •  

 • Γ΄ Βραβείο Δοκιμίου για δοκίμιο: «Καθαγιασμός ζωής και ψυχική ανάταση» από την Πανελληνία Ένωση Λογοτεχνών, 2013.

 • Α΄ Βραβείο Ποίησης για το ποίημα: «Ακέφαλη σωματή» αφιέρωμα στη Νίκη της Σαμοθράκης, από την Εταιρεία ΤεχνώνΕπιστήμης και Πολιτισμού του δήμου Κερατσινίου κατά τους 13ους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς2013.

 • Α΄ Βραβείο Διηγήματος για το λαογραφικό διήγημα: «Η κραυγή του παρελθόντος» από την Εταιρεία ΤεχνώνΕπιστήμης και Πολιτισμού του δήμου Κερατσινίου, 2013.

 • Τιμητική διάκριση για τοποίημα: «Κραυγή», κατά στην διεξαγωγή των 28ωνΔελφικών Αγώνων Ποίησης της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, 1013.

 • Β' Βραβείο  Ποίησης για το ποίημα: «Η μεγάλη  απόφαση», από τον  Ελληνο-Αυστραλιανό Σύνδεσμο Μελβούρνης, 2013.

 • Γ΄ Βραβείογια την ποιητική συλλογή: «Ομφάλιοι λώροι και συρματοπλέγματα», κατά τον 13ον Ετήσιο Ποιητικό Διαγωνισμό του περιοδικού Λόγου και Τέχνης «ΚΕΛΑΙΝΩ» του Λογοτεχνικού Ομίλου «’Ξάστερον» με θέμα «Όπου υπάρχουν άνθρωποι», 2013.

 • Βραβείο για το βιβλίο της: «ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», «Σικελιανά» 2013.

 • Τιμητικό Βραβείο από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών για το βιβλίο της: «Τα ρόδα του χρόνου», 2013.

 • Α΄ Βραβείο Ποίησης Αυτογνωσίας για το ποίημα: «Η οδύσσεια ενός αιχμάλωτου σκοπευτή»,

 • Α΄ Βραβείο Ποιητικού Θεάτρου με το έργο της: «Το όνειρο της ανατολής», «Σικελιανά» 2013.

 • Β΄ Βραβείο Διηγήματος για το Διήγημα: «Σαν παραμύθι…», «Σικελιανά» 2013.

 • Βραβείο του «Μύρωνα» για το ποίημα: «Δαιμόνιο» κατά τον 4ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα: «Ο λόγος ο Ελληνικός φως της οικουμένης», της Αμφικτιονίας Ελληνισμού, 2013.

 • Α΄ Βραβείο Διηγήματος για το λαογραφικό διήγημα: «Η κραυγή του παρελθόντος» από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, 2013.

 • Β΄ Βραβείο Ποίησης και μετάλλιο για το ποίημα: «Η οδύσσεια ενός αιχμάλωτου σκοπευτή» από τον Όμιλο  UNESCO Κεφαλληνίας και Ιθάκης κατά τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης, με θέμα: «Η μαγεία της πλεύσης στην ρότα του Οδυσσέα»  2014.

 • Το ποίημα: «Αθέατος μονομάχος» διακρίθηκε στον 2ο Ποιητικό Διαγωνισμό του eyelands με θέμα: « Έρωτας στα χρόνια της κρίσης», 2014.

 • Α΄ Βραβείο Ποίησης για το ποίημα: «Σπάραγμα» από την Εταιρεία Τεχνών  Επιστήμης και Πολιτισμού του δήμου Κερατσινίου, 2015.

 • Βραβείο Διηγήματος για το λαογραφικό διήγημα: « Ο αντιρρησίας της πίστεως» στον 8ον Διαγωνισμό Διηγήματος του περιοδικού λόγου και τέχνης «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ο Θεσσαλός»,

 • Έπαινο Νουβέλας για το έργο: «Στην κατακόμβη της σαρκός» από την Π.Ε.Λ (Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών), 2016.

 •  

Συμμετοχές σε ανθολογίες:

 

 1. «Διεθνής Γιορτή ποιητών» (Αφιέρωμα στο αυγουστιάτικο φεγγάρι της Αθήνας), Συλλογικό έργο της Προέδρου της Δ.Ε.Ε.Λ. Χρυσούλας Βαρβέρη- Βάρρα, εκδόσεις Σμυρνιωτάκη, 2011.

 2. Συλλογικό έργο: «Έλληνες ποιητές και ζωγράφοι», Ανθολογία της Χρυσούλας Βαρβέρη- Βάρρα   και της Ευφροσύνης Κακογιαννάκη-Λιβανίου, εκδόσεις Σμυρνιωτάκη, 2013.

 3. Έκδοση της Αμφικτιονίας ελληνισμού για τον Δ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα: «Ο λόγος ο Ελληνικός φως της οικουμένης», Θεσσαλονίκη, 2013.

 4. Συλλογικό έργο: «Βιογραφικό Λεξικό Ελλήνων Συγγραφέων», εκδόσεις Ωρίωνας, 2013.

 5. Δοκιμιακή μελέτη και Ανθολογία της Παναγιώτας Χριστοπούλου Ζαλώνη: «Ο Ελληνικός Στίχος» (και η εξέλιξή του από τον 10ο αιώνα μέχρι σήμερα), εκδόσεις Αγγελάκη,2014.

 6. Ανθολόγιο Πρώτου πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού UNESCO Κεφαλληνίας και Ιθάκης, εκδόσεις Widdin Ltd, Κεφαλονιά, 2014.

 7. Ποιητικό ημερολόγιο του eyelands: «Έρως, Κρίση», εκδόσεις Iwrite, 2014.

 8. «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεότερης Λογοτεχνίας από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα», 27ος τόμος, εκδόσεις Χάρη Πάτση,2014.

 9. Ανθολόγιο ποίησης: «Αχ! Έρωτα», εκδόσεις Βεργίνα, ημερολόγιο 2015.

 10. «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεότερης Λογοτεχνίας από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα», 28ος τόμος, εκδόσεις Χάρη Πάτση,2015.

 

 

Εργογραφία:

 

 Έχει γράψει μία μεγάλη συλλογή διηγημάτων, ένα παιδικό ημερολόγιο το οποίο φέρει τον τίτλο: «Συγγραφέας από το πουθενά», τα πεζογραφήματα:

«Τα χειρόγραφα της μάνας», «Στην κατακόμβη της σαρκός», «Οι επιστολές της Εύας», «Το χρυσάφι της γης μου»,  Παραμύθια και τις ποιητικές συλλογές:, «Αχ Ελλάδα μου νεράιδα πληγωμένη!!!», «Άδυτοι συλλογισμοί», «Ομφάλιοι  λώροι και συρματοπλέγματα», «Με το χέρι στην καρδιά», «Η μελώδια του έρωτα», «Πυρίγονος νους», «Σπαράγματα», «Τα ρόδα του χρόνου», βραβευμένο έργο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΩΡΙΩΝΑΣ.

 

Σύνδεσμος ιστοσελίδας - ηλεκτρονικής επικοινωνίας:

 

http://mariakolovouroumelioti.blogspot.gr/

E-mail: maria.kol321@gmail.com

 

 

FOLLOW ME

 • Facebook Classic
 • Twitter Classic
 • c-youtube

© 2023 by Samanta Jonse. Proudly created with Wix.com